Chefanalytiker maner til fornuft: Derfor skal du ikke gå i panik over din pensionsopsparing

Uroen på aktiemarkedet påvirker danskernes pension – men panikløsninger er sjældent vejen frem

Mange danskere har det seneste stykke tid oplevet, at deres pensionsopsparing er faldet i værdi.

Det skyldes blandt andet den aktuelle uro i verdensøkonomien og handelskonflikter, som påvirker både aktier og obligationer negativt.

Men selvom udviklingen kan virke skræmmende, er det vigtigt at bevare overblikket, lyder det fra en af landets førende økonomiske eksperter.

Hold fast i den langsigtede plan

"Der er mange af pensionsopsparingerne, der er bundet op i aktier og obligationer, og mange af de penge er jo også bundet op i de her amerikanske aktier, som har haft det mega dårligt," siger Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker i Danske Bank, i podcasten Spar Kassen.

Det skriver B.T..

Ifølge hende er der derfor mange, som lige nu ser deres opsparing svinde ind – men det er ikke nødvendigvis en grund til bekymring.



Pensionsopsparing er et langt spil

"Det gode ved pensionsopsparinger er jo, at man som regel sparer op over rigtig mange år. Altså 40 år kan man jo godt spare op," forklarer Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun understreger, at det netop er i de lange perioder, at markedet har tendens til både at falde og stige igen – og at panikbeslutninger derfor sjældent lønner sig.

Vær vågen, men ikke urolig

Det betyder dog ikke, at man skal ignorere udviklingen fuldstændig.

"Selvfølgelig skal man – især dem der aktivt er med inde over – forholde sig til, 'hvad er min strategi, hvis det her fundamentalt ændrer sig, og jeg ikke kan regne med, at verden i morgen er som den i går.'"

Louise Aggerstrøm Hansen anbefaler derfor, at man i stedet for at handle overilet, tager sig tid til at gennemgå sin strategi og rådfører sig med sin bank eller pensionsrådgiver.

Pas på kortsigtede beslutninger

Når markedet dykker, kan det være fristende at flytte sine penge eller ændre investeringsprofil.

Men ifølge eksperterne er det vigtigere at forstå, hvorfor det sker, og om det reelt ændrer ens behov eller tidshorisont.

Og det er netop det lange perspektiv, der kan være nøglen til at sove roligt – også når pensionskurven dykker midlertidigt.