Det bedste land i Europa at starte virksomhed i? Her er 5 stærke bud

Det er blevet sværere at starte virksomhed i Europa, men nogle lande gør det stadig nemt. Vi har samlet de fem mest oplagte steder at springe ud som iværksætter.

Når man drømmer om at starte sin egen virksomhed, kan det europæiske marked virke som en jungle, især i en tid med handelskriser, høj inflation og stigende renter. Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at fejle.

Men der er stadig lande i Europa, hvor du som iværksætter bliver mødt med åbne arme og gode vilkår, både digitalt, økonomisk og juridisk. Her er fem lande, der gør det nemt at komme i gang og som tiltrækker nye virksomheder i stor stil.



Estland: Et klik, og du har en virksomhed

Estland er blevet lidt af et paradis for digitale iværksættere. Med deres e-residency-program kan man registrere sin virksomhed online, uanset hvor man befinder sig i verden. Skattepapirer, bankaftaler og andet praktisk kan også klares digitalt.

Ifølge Invest in Estonia tager det kun 15 minutter at oprette en virksomhed, og hele 98% af firmaer registreres online. Der er ingen skat på overskud, du beholder i virksomheden, og bureaukratiet er minimalt. Samtidig får du adgang til det europæiske marked, fra et af de mest digitaliserede lande i EU.

Irland: Tech-venligt og engelsktalende

Irland er kendt for sin lave selskabsskat på kun 12,5% og sit tech-venlige miljø. Med støtteordninger som Enterprise Ireland, og en høj grad af digital adgang (92% af husstande har internet), er der gode forudsætninger for at starte op.

Uanset om du vælger Dublin, Cork eller Galway, er der forskel på hvilke dele af forretningen, der fungerer bedst, fra at starte en virksomhed til at få byggetilladelser eller registreret ejendom. Og så taler de fleste engelsk, hvilket er en stor fordel for mange.



Bulgarien: Billigt og effektivt, men pas på

Er du på udkig efter lave udgifter og hurtig opstart, så kig mod Bulgarien. Det koster ikke meget at starte virksomhed, selskabsskatten er på 10%, og du kan registrere virksomheden inden for et par uger.

Samtidig har landet adgang til EU’s indre marked, lavere lønninger og mange højtuddannede, engelsktalende arbejdstagere. Men korruption er stadig en udfordring, så det er vigtigt at vælge branche og lokation med omhu.

Holland: Perfekt til tech og innovation

Holland ligger centralt i Europa og har en højtuddannet og international arbejdsstyrke. Her er også skattefordele som iværksætterfradrag og “30%-ordningen”, hvor udenlandsk arbejdskraft kan få 30% af lønnen skattefrit.

Det hollandske erhvervsklima er især attraktivt for virksomheder inden for AI, robotteknologi og forskning. Dog skal du være forberedt på en selskabsskat på op til 25,8%, noget højere end flere andre steder.

Danmark: Simpelt, digitalt og stabilt

Danmark scorer konsekvent højt på lister over, hvor nemt det er at starte virksomhed. Alt kan klares online, og ofte tager det kun få timer at komme i gang. Skatten er 22%, og du får en stabil økonomi og en fleksibel arbejdsstyrke med i pakken.

Samtidig er dansk erhvervskultur baseret på tillid, hvilket kan spare dig for en masse papirarbejde, dyre kontrakter og juridisk bøvl.

Så hvilket land er bedst?

Det afhænger selvfølgelig af din branche, dit budget og hvor digital din forretning er. Men én ting står klart: Hvis du vælger rigtigt, kan du komme langt hurtigere og billigere i gang, og måske endda få lidt hjælp med på vejen.

Se kilden til indholdet her.