Selvom EU har reageret med skarp kritik og trusler om modforanstaltninger, er der endnu ikke mange konkrete detaljer på bordet. Men ifølge nye vurderinger fra investeringsbanker som UBS og Morgan Stanley, er det Porsche og Stellantis (som bl.a. ejer Peugeot og Chrysler), der kan få den største økonomiske lussing af den nye toldbølge fra USA.
Hvem bliver hårdest ramt?
Ifølge Morgan Stanley stammer omkring 25% af både Porsche og Stellantis' bilsalg fra det amerikanske marked. Mens Stellantis har dele af produktionen i Nordamerika, producerer Porsche stort set hele sin bilflåde i Europa og det gør dem ekstra sårbare overfor højere importtold.
UBS vurderer, at Porsche kan se sit overskud per aktie falde med hele 20%, og Volkswagen (Porsches moderselskab) står til et fald på hele 33%, hvis tarifferne bliver hængende.
-
-
Hvor højt kan tolden komme op?
Trump har foreslået 20% told på europæiske biler, en voldsom stigning, som EU har mødt med trusler om gengældelse. Men UBS forudser, at tolden midlertidigt kan nå op på 30%, før pres fra virksomheder og politiske aktører tvinger niveauet ned igen, måske til omkring 10-15% ved udgangen af året.
Hvad gør bilproducenterne?
Nogle bilproducenter, som Volvo og Volkswagen, overvejer allerede at flytte mere produktion til USA for at omgå importtolden. Mercedes og BMW har allerede fabrikker i USA, mens Porsche ifølge flere analytikere kan blive nødt til at følge trop, hvis tolden ikke forsvinder igen.
EU’s svar er stadig under udformning, men der tales både om modtold på amerikanske varer og højere bøder til techgiganter som Apple og Google, som EU allerede har under luppen.
Konklusionen? Intet er sikkert endnu, men Porsche og Stellantis bør holde godt øje med, hvad der sker i Det Hvide Hus.
Se kilden til indholdet her.