Velfærd giver tryghed, men dæmper risiko
Et af de mest oversete problemer er faktisk Europas stærke sociale sikkerhedsnet. Det lyder mærkeligt, men når du får dagpenge i et helt år og gratis sundhed, bliver behovet for at “gå all in” og starte egen virksomhed mindre.
I USA har mange ikke andet valg end at satse og det driver innovation. I Europa kan det virke unødvendigt at tage store risici, når basale behov allerede er dækket.
-
-
Gamle vaner og kontanter holder fast
Derudover hænger gamle systemer stadig fast. I lande som Tyskland og Spanien foregår størstedelen af betalingerne stadig med kontanter. Det gør det sværere for fintech og digital innovation at slå igennem hurtigt.
Samtidig er tilliden til det offentlige generelt højere i Europa. Det betyder også, at folk er mindre villige til at afprøve nye løsninger og at politikere er mere forsigtige med at godkende dem.
Frygt for fiasko bremser iværksættere
En anden kulturel forskel: I USA ses det som helt normalt, nærmest en styrke, at fejle. I Europa er fiasko stadig tabu, og mange frygter det sociale stigma ved at “gå konkurs”.
Når man i forvejen kan få løn og tryghed via det etablerede system, virker det endnu mindre attraktivt at starte noget selv.
-
-
Manglende integration af talent
USA har i årtier tiltrukket dygtige udlændinge, som har skabt store virksomheder. Europa halter bagefter, både i forhold til at tiltrække og integrere talenter udefra. Bureaukrati og stigende anti-immigrationsretorik gør det svært at opbygge en mangfoldig og dynamisk startup-kultur.
Håb for fremtiden, men tempoet skal op
Der er stadig lyspunkter. Spotify og Revolut er europæiske successer, og i 2024 blev der investeret over 55 mia. euro i europæiske startups. Potentialet er der, men systemerne og kulturen skal følge med.
Hvis Europa skal tage føringen i næste tech-bølge, skal det ske hurtigere. Ellers bliver Silicon Valley ved med at dominere.
Se kilden til indholdet her.